Thursday, 7 July 2011

Resepi:Bubur Jagung Sagu..

Assalamualaikum and hello u'olls...
apa kabar semuanya (slanga indon), 
harap2 semuanya sihat aja yaaa...


rse mcm dah lme gler je x update blog nie...
since smlm bosan sgt...
so i decide nk msk bubur jagung...


so tgk la ape bahan2 dye erk...


BAHAN-BAHAN :

  1. 2/3 tongkol jagung.
  2. 1 biji kelapa diambil santannya.
  3. 3 helai daun pandan.
  4. Garam.
  5. Gula.
  6. Segenggam sagu(dibersih dan ditoskan)
  7. 1 cawan air.
  8. 1 sudu tepung jagung(jika perlu)
CARA MEMASAK.
  1. Jagung dihiris dan dicuci.
  2. Masukkan jagung, santan, air dan daun pandan yang telah diikat kedalam periuk sehingga mendidih.
  3. Masukkan garam secukupnya, gula mengikut cita rasa (klu i, i letak dlm 5 sudu besar gula), dan sagu. Kacau sehingga mendidih dan sehingga warna sagu bertukar jernih.
  4. Jika bubur tidak pekat, bancuh 1 sudu kecil tepung jagung dengan air dan tuang ke dalam bubur.
  5. Kacau dan rasa manisnya. 
  6. Sedia dihidang.




sekian, terima kasih.
selamat mencuba.
-eita bullah-

1 comment:

Anonymous said...

uwaaaaaaaa! lapaaaaaaaaaa! nomnomnom